Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Windfoilen, het gevoel te kunnen vliegen

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Onze ervaringen
Gepubliceerd op

21/01/2019

Inmiddels heb ik al een paar honderd vlieguren erop zitten en nog steeds sta ik te stuiteren om te kunnen windfoilen. Ik windsurf al sinds mijn 10e jaar (dus al ruim 36 jaar!), ik ben nooit gestopt. Niet voor studie, niet voor de meisjes en ook niet voor werk. Maar sinds in windfoil lijkt het erop alsof ik alleen maar meer wil :). Ik zeg wel eens: “Sinds ik windfoil, ben ik opnieuw verslaafd geraakt aan het windsurfen”.  Met een goed glas wijn dacht ik na, wat nu maakt dat ik zo verslaafd ben geraakt aan het windfoilen? Met dit blog probeer ik mijn gedachtekronkels op het digitale papier te zetten.

I believe I can fly!

Wij mensen hebben iets met vliegen. Al eeuwenlang is het een diep gewortelde wens van de mensheid om te kunnen vliegen. In 1783 is de luchtballon al uitgevonden en nog steeds proberen we met wingsuits te doen alsof we een vogel zijn. Het windfoilen geeft ook een gevoel van te kunnen vliegen. Je board komt los van het water, het is bijna stil om je heen en je kunt zelf (tot op zekere hoogte) de hoogte van het vliegen zelf bepalen. Daarnaast is de snelheid bij weinig wind relatief hoog. Je balanceert in de lucht. Dit alles geeft je het gevoel te kunnen vliegen. En daardoor is windfoilen ook niet meer te vergelijken met windsurfen.

Steevast ervaren onze cursisten deze sensatie als ze voor de eerste keer uit het water komen. Net zoals een vliegtuig bij het opstijgen los van de grond komt.

Nieuwe dimensie maakt meer mogelijk

Eén van de sterke troeven van windfoilen is dat je met heel weinig wind al heel veel lol kunt hebben. Dat geeft een gevoel van vrijheid. Bedenk maar eens. Je woont vlak bij een plasje. Vaak net te weinig wind of vlagerig en vaak moeilijk terugkomen. Met een windfoil kun dus veel vaker je kop leegsurfen. Ook is het makkelijker om door winddips heen te vliegen, zonder tot je oksels in het water te staan.

Een andere sterke troef van de windfoil is dat je heel makkelijk hoogte kunt lopen en dat je ook veel dieper van de wind kunt foilen in vergelijking met een gewone surfplank. In 1 x kun je dus tochtjes gaan maken. Bij ons in het Gooimeer liggen voor de Hollandse brug 2 eilandjes. Op mijn surfplank was het bijna niet te doen om rond deze eilandjes heen te gaan. Nu is het een fluitje van een cent en ook erg leuk om het gehele Gooimeer te kunnen benutten. Hierdoor is het veel afwisselender geworden dan enkel heen en weer te surfen de hele dag. 

Relaxter dan gewoon windsurfen

Oh ja? Nou voor meeste mensen niet als ze het leren. Maar zodra je het windfoilen onder de knie hebt, is het veel relaxter dan windsurfen. Je foilt met kleinere zeilen, waardoor je niet zo hoeft te sleuren aan je zeil.

De trend die we nu zien is dat je lekker op een boardje zonder voetbanden en zonder trapeze gaat cruzen. Heerlijk in het zwembroekje in de zomer aan de Costa!

Iets nieuws leren is altijd leuk

Windsurfen is sinds het begin geevalueerd, waarbij het principe altijd hetzelfde is gebleken. Altijd een plankje op of door het water met een zeiltje dat je voortstuwt. Het is natuurlijk in de afgelopen 40 jaar allemaal veel beter, lichter en sneller geworden, maar het principe is ongewijzigd. Met windfoilen leer je in feite iets heel nieuws. Ja het is nog steeds een plank met een zeil, maar het vraagt om een heel andere techniek. Dingen die zo gewoon zijn geworden met windsurfen werken met windfoilen niet meer of juist 180 graden anders.

Als ik afgelopen jaar iets heb geleerd van de tientallen lessers is, dat mensen het leuk vinden om iets nieuws te leren. En ja voor ca 90% van de cursisten is dit spannend. Bijna iedereen ging met gezonde spanning van start om met een dikke vette grijns van het water te komen. Ja ook de meest ingetogen mensen gingen ineens over hun eerste ‘vliegervaring’ praten. 

Leer snel en goed windfoilen