Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Starboard Foil X Wing review

Schrijver

Marco Boone

Gepubliceerd op

14/02/2022

Starboard heeft inmiddels wel voor ieder segment al een windfoilboard. Toch was er ruimte voor nog een board, de Foil X Wing. Met dit hybride board kun je zowel windfoilen als wingfoilen. Vaak zijn dit soort ‘compromisboards’ niet heel goed. We gaan het water op met de Foil X Wing 145 in de Starlite Carbon uitvoering. Lees in onze review of we van dit board wel een smile op ons gezicht krijgen.

Starboard Foil x wing 145 '22 front-side
Starboard Foil X Wing Starlite Carbon
Starboard foil x wing 125 wood sandwich front 2022
Starboard Foil X Wing Wood Sandwich

Starboard Foil X Wing slim opgezet

Kijken we naar de boardjes, dan valt gelijk op dat ze erg compact zijn. Met een lengte van maximaal 193 cm hebben ze meer de lengte van een groot wingfoilboard dan dat van een windfoilboard. Bij de boardjes worden standaard 4 voetbanden meegeleverd. Op het board zitten voetbandpluggen op de positie achterop het board voor het windfoilen en meer naar voren voor het wingfoilen (als je daar voetbanden voor wilt gebruiken). Net zoals bij de meeste wingfoilboard is het grootste gedeelte van de bovenkant van het board bedekt met pads voor grip en extra comfort.

Op de plek waar je normaal een mastrail verwacht zit simpelweg enkel een gat met schroefdraad om je base in vast te draaien. En helemaal op de achterkant zit een oog om je leash mee vast te maken. We vinden zowel de Starlite Carbon uitvoering als de Wood Sandwich er fantastisch uitzien.

De Starboard Foil X Wing model 2021 had zowel een deep tuttle box als een dubbele US box. De deep tuttle box zien we in het model 2022 helaas niet meer terug. Waarschijnlijk kosten- en gewichtsbesparing. We vinden dit wel jammer, aangezien je dus nu echt een foil met top plate aansluiting moet hebben waar je niet alleen leuk mee kunt wingen, maar ook mee kunt windfoilen. Die keuze is er, maar is beperkter. Binnen het gamma van Starboard is er enkel de Starboard Super Cruiser die geschikt is voor zowel het windfoilen als wingfoilen. Vanaf model 2022 is de Starboard Super Cruiser met zowel een top plate als deep tuttle verbinding beschikbaar.

Als we kijken naar de opgegeven gewichten dan zijn we een beetje bang dat met name wingfoilen plomp en log zal aanvoelen. Uit ervaring weten wat we dat wat extra gewicht van een windfoilboard minder erg is dan een zwaar wingfoilboard.

Starboard foil X wing mast foot connection 2022
Starboard foil X carry handle 2022
Starboard-foil-x-wing-footstraps-2022

Shape van Foil X windfoilboard

De oplettende lezer heeft waarschijnlijk al gezien dat de specs exact overeenkomen met de Foil X, het freestyle georiënteerde windfoilboard. Dit board is inderdaad exact hetzelfde, waarbij er een aantal ‘elementen’ toegevoegd zijn aan het board om mee te kunnen wingfoilen.

Voor wie is dit board bedoeld?

Wij denken dat Starboard dit board ontwikkeld heeft voor de (beginnende) recreatieve windfoiler, die af en toe eens wil windfoilen en af en toe wil wingfoilen. Denk dan ook families die graag één boardje mee willen nemen op vakantie of naar hun favoriete stek. Eén boardje dat makkelijk en toegankelijk is voor iemand die met zo min mogelijk materiaal zoveel mogelijk plezier wilt hebben.

Wingfoilen met de Starboard Foil X Wing 145

We gaan met ca 14 knopen wind met een SAB foil (frontwing W790 / 1500 cm2) en een 4,0m2 wing als eerste het water op. We hebben net met de superlichte en fijne AK Phazer V2 gewingfoiled, dus we verwachten dat we een flinke stap terug moeten doen. Tot onze verbazing komt het boardje verrassend makkelijk op gang (we zijn best underpowered met de wing en foil) en zijn zo weg. In de lucht voelt het boardje relatief licht en speels aan. De manoeuvreerbaarheid is zeker voor zo’n board echt super. Lekker carven en af een toe een golfje meepakken gaat echt leuk. Het gijpen gaat ook erg steady. We hebben veel meer lol dan op het dedicated wingboard 7’0″ dat toch echt logger aanvoelt (en is ook langer). Gaandeweg krijgen we echt een grote glimlach op ons gezicht van dit board.

Voordat we het water op gingen hebben we de voetbanden op de positie voor het windfoilen gezet. Tijdens het wingfoilen hebben we absoluut geen last van de voetbanden. Dus ben je van plan om dit board voor zowel windfoilen als wingfoilen te gebruiken, dan kun je de voetbanden lekker laten als je gaat wingfoilen.

Windfoilen met de Starboard Foil X Wing 145

We verwisselen de wingfoil voor de Starboard Supercruiser windfoil en zetten een wavezeiltje op het board en gaan weer het water op. Ook nu komen we lekker snel op gang en komen we snel omhoog. In de lucht merken we echter direct de nerveuze eigenschappen van het board en foil. We herkennen het gevoel direct 1:1 van de Starboard Foil X. Voor een windfoilboard is een breedte van slechts 71 cm relatief smal. Daarbij zit de base relatief ver naar achteren. Daardoor kom je lekker snel omhoog, maar is de stabiliteit wel minder. Dit alles wordt versterkt door de freestyle eigenschappen van de Super Cruiser. Kortom, we komen snel weg, maar het windfoilen gaat echt niet zo relaxed als bijvoorbeeld met de Starboard Freeride 150. Ook het gijpen vraagt meer balans en coördinatie dan op de bredere boards. Ben je een freestyler dan zal het karakter je wel aanspreken.

We verwisselen de Starboard Super Cruiser voor de Starboard Freeride Evo windfoil (red: wij hebben model 2021 voor de test gebruikt, die nog wel een deep tuttle box heeft). Deze combinatie voelt een stuk stabieler aan, al blijft het karakter toch wat nerveus. Samenvattend: zoek je een gemakkelijk opstapboard om te wingfoilen, dan is de Starboard Foil X Wing 145 een prima board. Ga je windfoilen, dan is dit board meer geschikt voor de meer ervaren en freestyle georiënteerde windfoilers.

Starlite Carbon vs Wood Sandwich

Altijd een afweging of een gewichtsbesparing van maximaal 3/4 kg een extra investering van € 570,- waard is. Als je het wingfoilen het belangrijkste vindt, dan vinden wij het in dit geval het waard om voor de lichtere versie te gaan. Take-off gaat nog makkelijker en het gevoel zal nog directer en speelser zijn. Ga je met name windfoilen, dan zouden wij kiezen voor de sterkere Starlite variant. Gewicht speelt een iets minder belangrijke rol met windfoilen, maar een extra sterk board kan wel handig zijn.

Conclusie ervaringen met de Starboard Foil X Wing 145

Het board heeft ons qua wingfoilen echt op een positieve manier verrast. We vonden het board beter dan het wingboard 7’0″. We hebben zelfs besloten om het board voor onze lessen in te gaan zetten! Over het windfoilen waren we minder enthousiast. Het nerveuze karakter van het board (en de combinatie met de foil) maakt dat windfoilen relatief gezien een stuk uitdagender is dan wingfoilen op dit board.

Wil je hoofdzakelijk WINGfoilen en af en toe WINDfoilen, dan is dit echt een fantastisch board. Zeker als je dit board combineert met de Super cruiser windfoil of freeride wingfoil (front wing bij voorkeur niet groter dan 1700 cm2) dan kom je iedere sessie met een big smile van het water. Wil je met name WINDfoilen en af en toe eens WINGfoilen vraag jezelf dan af of het karakter van het board wel bij je past.

We hebben de 125 liter variant niet getest, maar we denken dat het windfoilen nog uitdagender wordt en we verwachten dat het voor het wingfoil gevoel niet heel veel gaat uitmaken. Wij zouden ten alle tijden voor de variant van 145 liter gaan. En als het budget het toelaat voor de Wood Sandwich uitvoering.

Zelf het board uitproberen?

Wij hebben de Starboard Foil X Wing 145 in de Starlite Carbon uitvoering beschikbaar voor de verhuur of testen. Maak hieronder een afspraak om dit board uit te testen.

Maak testafspraak bij Windfoilen Nederland