Met veel tam tam introduceert Starboard het nieuwe foilsysteem UCS. UCS staat voor Univeral Connect System. Deze naam zegt al heel veel. Starboard heeft voor zowel de mast/fuselage als voor de wing/fuselage bevestiging een compleet nieuw systeem ontwikkeld. Dit nieuwe systeem wordt doorgevoerd op het gehele assortiment voor windfoilen én wingfoilen. Hieronder vind je alle informatie en wijzigingen voor het Starboard wing- en windfoil assortiment voor 2025.
Starboard UCS de nieuwe standaard in foils?
In de surfindustrie zijn afgelopen decennia de nodige aspecten gestandaardiseerd. Denk aan de tuttle box, powerbox, US box, de diameter van SDM en RDM masten. Voor de consument natuurlijk super handig dat onderdelen zonder al te veel moeite uitwisselbaar zijn. Sinds de introductie van wingfoilen en windfoilen heeft iedere fabrikant zijn eigen systeem ontwikkeld, waarbij enkel de board connectie (deep tuttle box of US box) gestandaardiseerd is.
Starboard neemt met het UCS systeem het initiatief om óók voor het foilen naar een standaard toe te werken. Het UCS heeft een zogenaamd open pattent. Hierdoor kunnen andere merken ook gebruik maken van het UCS systeem. Voor ons als foilers wordt het dan mogelijk om bv een foil mast van merk A te gaan combineren met de wingset van merk B. Hoe gaaf zou dat zijn? Dat is nog toekomstmuziek, maar Starboard zet in elk geval de ‘deur open’.
Voor de volledigheid is het nog wel goed om te vermelden dat de Starboard IQfoil en X-15 foils niet overgaan op het UCS systeem. Deze foils blijven ongewijzigd.
UCS, wat houdt het in?
Uit onderzoek blijkt dat foilers aspecten als stijfheid, goede glide, eenvoudige montage, effectieve trimmogelijkheden en een goede uitwisselbaarheid tussen de onderdelen belangrijk vinden. Het oude Quick Lock systeem van Starboard is wel heel fijn om je foil te monteren, maar qua stijfheid zijn er betere systemen. Met het UCS denkt Starboard een alles in 1 oplossing te hebben. Laten we wat dieper ingaan op de nieuwe constructie.
Mast / fuselage verbinding
De nieuwe mast/fuselage connectie is een soort ‘platte brede V’ waarbij je de mast direct bovenop de fuselage vastgezet. Door de breedte van de voet van de mast en een relatief dikker deel onder de mast, zorgt dit voor een hele stijve en directe constructie. De mast wordt met 4 M6 Torx bouten vastgezet aan de fuselage. De V vorm zorgt ook voor extra fixatie.
Aantal fuselages
Het aantal fuselages voor het UCS systeem is teruggebracht naar in totaal 3 maten voor het windfoilen en wingfoilen samen. De verkrijgbare lengtes zijn;
- 66 cm voor het wingfoilen (verkrijgbaar in alu en carbon)
- 99 cm voor het windfoilen
- 109 cm voor het windfoilen
De UCS fuselage van 99 cm biedt twee gebruiksmogelijkheden. Ten opzichte van de mastpositie is de ene kant van de fuselage 2 cm langer dan de andere kant. Door de fuselage simpelweg om te draaien, kun je de wings verder naar voren of naar achteren plaatsen. Dit vergroot merkbaar het inzetbereik van de foil.
Spacerset om de fuselage te verlengen
Bij het Starboard Quick Lock systeem waren er al spacers verkrijgbaar om de front en/of achter wing verder uit elkaar te zetten. Bij het UCS systeem worden ook dergelijke spacers verkrijgbaar waardoor je nog beter je foil kunt afstellen om je eigen voorkeur.
Wat levert het toevoegen van de fuselage spacers op?
- Een grotere afstand tussen front en back wing = meer stabiliteit
- Front wing verder naar voren = meer lift en beter upwind performance
- Back wing verder naar achteren = betere stabiliteit
Sleeve systeem voor front en back wing
De front en back wing worden d.m.v. een sleeve over de fuselage heen geschoven en met torx bouten vastgezet. Ook in dit gedeelte van de fuselage zit een V vorm, waardoor de wings nog beter gefixeerd worden.
Het grote voordeel van dit systeem is dat de hydrodynamica van de wingset veel beter is, doordat er geen naden meer zijn en de constructie van de wings veel hydrodynamischer is geworden.
Aan de binnenkant van de sleeve kunnen angle spacers geplaatst worden om de hoek van de back wing te veranderen. Uniek is dat nu ook de hoek van de front wing aangepast kan worden.
Standaard wordt de fuselage geleverd met een ‘default’ spacer die moet zorgen voor een goede plug & play set up van de foil. Een set met CNC vervaardigde aluminium spacersets zijn als los onderdeel verkrijgbaar voor de foilers die graag de set up naar eigen smaak willen aanpassen.
Onze eerste ervaringen met het Starboard UCS systeem
Voor Starboard is deze verandering enorm belangrijk. Starboard is inmiddels al ruim 1,5 jaar aan het testen met dit systeem. Diverse teamriders hebben het systeem al uitgebreid getest. Ook wij hebben een brede range aan UCS foils al uitgebreid kunnen testen. Op hoofdlijnen zijn dit onze bevindingen:
- De mast fuselage constructie voelt extreem stijf aan en de foils voelen zeer merkbaar directer en stabieler aan
- De glide van de foils is door het sleevesysteem sterk verbeterd. Met name voor het windfoil racen en wingfoilen een grote stap vooruit
- De ‘default’ set up van alle UCS wingfoils en windfoils zijn écht heel goed. Dus het aanpassen van de hoek van de back wing is in de meeste gevallen niet nodig. Wij hebben zelf (nog) niet geëxperimenteerd met het veranderen van de hoek van de front wing.
Compatibiliteit met oude Starboard masten?
Om de overgang naar het nieuwe systeem te ‘verzachten’ levert Starboard ook zogenaamde ‘hybride fuselages’ voor het UCS systeem. Hierdoor kun je de oude Starboard masten blijven gebruiken. Op deze hybride fuselage passen ook de fuselage spacers en natuurlijk de UCS wings. De verkrijgbare hybride fuselages zijn:
- 66 cm voor wingfoilen (enkel in alu variant)
- 99 cm voor windfoilen (ook omgekeerd te gebruiken)
- 109 cm voor windfoilen
Onze ervaring met de hybride fuselage is dat de constructie duidelijk minder stijf en direct aanvoelt dan met de gewone UCS fuselages met de nieuwe masten.
Beperkt aantal complete sets
Starboard ziet dat steeds meer wingfoilers en windfoilers hun eigen foil samenstellen. Om die reden biedt Starboard slechts nog een aantal complete (starter) sets aan. Uiteraard is er een brede range aan wingsets beschikbaar. In een ander bericht besteden we aandacht aan alle verschillende soorten front en back wings die Starboard aanbiedt en voor wie en welke foil discipline (wingfoilen of windfoilen) ze het meest geschikt zijn.
Zelf een UCS windfoil of wingfoil uittesten?
In ons testcentrum hebben we een breed scala aan Starboard UCS foils en onderdelen beschikbaar om uit te testen. Heb je vragen of wil je een testafspraak maken, stuur ons een bericht.