Door de introductie van het Starboard UCS syteem kunnen in 1 keer alle wing series van Starboard voor zowel het wingfoilen als het windfoilen gebruikt worden. Maar hoe kies je nu uit de 6 verschillende wingseries de juiste? Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, vind je hieronder een overzicht van alle wing series met een uitleg wat de eigenschappen zijn en voor welke ‘ride style’ de serie het meest geschikt is.
Welke ‘ride styles’ zijn er dan?
We proberen het zo eenvoudig mogelijk te maken. We verdelen alle wingseries onder in 5 categorieën, waarbij we de windfoilers en wingfoilers op 1 hoop gooien. Te weten:
- Beginners: Hebben het meeste baat bij stabiliteit, easy take-off en een makkelijk en voorspelbaar foilgedrag
- Freeriders: Over het algemeen willen freeriders een allround set up met een breed inzetbereik. Met daarbij een gemiddeld dynamisch foilgevoel, zonder persé heel veel moeite te doen of een goede techniek te hebben. Deze groep foilt met name halve wind.
- Freestylers: Experts die willen een foilset up die snel accelereert, extreem wendbaar is en met relatief kleine wings/zeilen goed werkt
- Racers: Experts die focussen op maximale snelheid en/of wedstijden foilen. Maximale eindsnelheid en goede controle ‘on the edge’ zijn belangrijke eigenschappen die de wingset moet hebben. In dit segment kan er nog een onderscheid gemaakt worden tussen slalom foilen (halve wind/ruime wind) en het coarse racen (upwind/downwind)
- Pumpfoilen / Down wind: Een categorie die we enkel binnen het wingfoilen kennen. In beide gevallen zijn een zeer efficiënte wingset met een extreem goede glide, voldoende lift en de mogelijkheid om te ‘pompen’ belangrijke aspecten.
Met deze indeling denken we dat de meeste foilers zich wel ergens in ’thuisvoelen’. Je zult merken dat sommige wingseries niet altijd heel duidelijk in 1 van deze segmenten vallen. Bij sommige wingseries zit er best wel wat overlap.
Starboard S-type MKII series voor beginnende foilers
De Starboard S-type wingserie kenmerkt zich door relatief grote oppervlakten en een relatief kleine spanwijdte (low aspect). Door het grote oppervlakte komt deze wingserie relatief makkelijk in de lucht en voelt ook relatief stabiel aan. Ideaal om te leren foilen dus.
Een andere eigenschap is dat deze wingserie niet heel snel is. Wat voor veel beginnende windfoilers en/of wingfoilers een fijne bijkomstigheid is 🙂 want daardoor hebben ze beter controle over de foil.
S-type voor wingfoilen:
Van de S-type zijn de maten 1800 en 2200 cm2 front wings het meest geschikt voor de beginnende wingfoiler. Voor wingers met een gewicht van ca 85 kg is een 1800 cm2 front wing groot genoeg. Ben je zwaarder dan is de 2200 cm2 de beste optie. Combineer deze met een relatief grote stabilizer, zoals de Freeride 330 of Pro 220 cm2 voor een optimale stabiliteit.
S-Type voor windfoilen:
Van de S-type 1500 en 1800 cm2 front wings zijn het meest geschikt voor de beginnende windfoilers. De allergrootste front wing (2200 cm2) zal al snel veel te veel lift geven, waardoor de windfoilset niet meer controleerbaar is. Voor het windfoilen kan de S-type het beste gecombineerd worden met een Freeride back wing 330 of 500 cm2 voor optimale stabiliteit.
Starboard E-type MKII wingseries
De grotere maten van de E-type wingserie, de 1800 en 1400, zijn ook prima geschikt voor de beginnende foilers. T.o.v. de S-type heeft de E-type een grotere spanwijdte en heeft een betere glide dan de S-type. De E-type is duidelijk sneller en dynamischer in het gebruik. T.o.v. de S-type is de E-type iets minder makkelijk dan de S-type om te leren wingfoilen. Al scheelt het niet heel veel (voor de grote maten).
De kleinere maten E-types (en ook de E-Type PRO versies) vanaf 1100 cm2 en kleiner hebben een meer allround karakter. Deze wingsets zijn dé ideale wingsets voor Freeriders. Deze wingserie heeft een ideale mix tussen, goede stabiliteit, zeer goede wendbaarheid, brede inzetbaarheid, snelle take off en ze zijn ook erg snel (als je dat wilt).
De PRO versies zijn wat sneller, maar zijn iets minder wendbaar. Deze 2 E-Type PRO wings hebben wat meer Freerace ‘genen’.
E-Type voor wingfoilen:
Uit de E-type serie zijn de 1400 en 1800 cm2 het meest geschikt voor de beginnende wingfoilers. De 1400 cm2 is het meest geschikt voor de lichtere personen tot ca 70 kg. Ben je zwaarder dan kun je beter de 1800 cm2 kiezen. Deze E-type front wings matchen het best met de PRO 220 stabilizers.
De maten 900 en 1100 zijn ideale maten voor de gemiddelde freerider met een gevorderd niveau. Bij deze maten komende de dynamische eigenschappen wat duidelijker naar voren. De wendbaarheid is bijzonder goed en ook de snelheid is merkbaar hoger. Dit zonder in te hoeven leveren op stabiliteit en early take off. Deze maten matchen erg goed met de PRO 180 of Pro 220 als je extra stabiliteit zoekt. De E-type 1100 en 900 PRO neigen iets meer naar het racen, door een iets dunner profiel en snelheidsgeoriënteerde shape. Ook de E-type PRO combineert het beste met de PRO 180 stabilizer.
De allerkleinste maten (de 625 en 750) worden door wingfoilers ook gebruikt voor Freestylen. Deze maten blinken uit in extreem goede handling, explosieve acceleratie, hoge eindsnelheid en met nog steeds een goede take off. De 2 kleinste maten geven relatief veel lift. Deze 2 maten matchen het beste met de PRO 180 stabilizers.
E-Type voor windfoilen:
Voor de beginnende windfoiler die een iets dynamischere en sneller foil wil, is de E-type 1800 cm2 een goede keus. Als je deze maat combineert met een Freeride 330 back wing heb je een heel stabiele set up die sneller is dan de S-Type.
Lichtere personen (75kg of lichter) kunnen beter leren windfoilen met 1 maat kleiner, de E-type 1400. Deze maat combineert goed met de Freeride 330 back wing of de PRO 220.
Voor het freeriden zijn de E-type 1100 en 900 erg populaire maten. De E-type 1100 PRO en 900 PRO hebben een snellere shape en neigen meer richting het Freeracen. Zowel de gewone als de E-Type PRO wings kunnen het beste gecombineerd worden met de PRO 220, PRO 180 back wing of eventueel de SLX 160 back wing voor een hogere eindsnelheid.
Starboard Glider MKII
De Starboard Glider wingserie is afgeleid van de E-type serie, maar heeft een grotere aspect ratio. Hierdoor is de efficiency van de wings groter. Gemiddeld genomen geven de Glider front wings meer lift dan de E-type. De Glider is door zijn grotere spanwijdte ook minder wendbaar. Dat maakt dat de Glider ook een erg fijne Freeride wing is, die ook stabiel is. De nieuwe MKII generatie is ook beduidend sneller geworden.
Glider voor wingfoilen:
- De grotere maten (1700 en 2000) kunnen goed gebruikt worden voor pumpfoiling en down wind foilen. Voor het pumpfoilen adviseren we de PRO 180 short en voor down wind foilen adviseren we de PRO 180 H.A.R. als stabilizers
- De glider 1100 matched goed met de PRO 180 of PRO 220 tail wings voor extra stabiliteit
- De glider 650 en 725 matchen het best met de PRO 180
Glider voor windfoilen:
- De maten 1100 en kleiner kunnen ook gebruikt voor Freeriden. T.o.v. de E-type is de rechtuit stabiliteit beter. Het inzetten van een gijp gaat duidelijk minder makkelijk dan bij een E-type
- De maten 1400 en groter zijn niet echt geschikt voor windfoilen. Door de enorme spanwijdte voelen deze wings met windfoilen erg indirect en geven snel teveel lift.
- De Glider kan voor het windfoilen het beste gematched worden met de Freeride 330 voor de Glider 1100
- De kleinere maten kunnen goed gecombineerd worden met de PRO 220 of PRO 180 tail wings
Starboard Glider PRO MKII
Je kunt de Glider PRO wingserie zien als een extremere versie van de Glider. Door zijn extreme aspect ratio en dunne shape zijn deze wings erg efficiënt. Deze wings hebben een extreem goede glide. Echter door de shape is deze wing serie ook wel echt een stuk technischer om te foilen en geven minder lift dan de gewone Glider. Het best komt deze wing serie tot zijn recht met down wind wingfoiling op grotere en snellere golven. De Glider Pro in de grotere maten zijn ook erg geschikt voor pumpfoiling.
De grotere maten 1060 en 1260 kun je het beste combineren met de PRO 180 H.A.R. stabilizer. De kleinere maten combineren goed met de PRO 180. Wil je de Glider PRO voor pumpfoiling gebruiken? Dan is de PRO 180 short een betere keus.
Glider PRO niet geschikt voor windfoilen
Wij vinden de Glilder PRO niet geschikt voor het windfoilen. Door de relatief dunne tips en grote spanwijdte voelt deze wing niet heel stabiel aan en heeft een wat onvoorspelbaar karakter tijdens het windfoilen. Ook geeft de Glider PRO te weinig lift om stabiel te windfoilen.
Starboard MF wings
De MF (Martin Fischer) wingserie voor de Starboard UCS is 1:1 een kopie van de X-15 one design front wings. De MF serie wings zijn ‘high end’ race wings geschikt voor experts die willen racen en gaan voor maximale prestaties. Qua aspect ratio (AR tot 14!) is deze wingserie nog extremer dan de Glider PRO. Onze ervaring is dat deze wings het beste presteren upwind en downwind. Halve wind vinden wij de MF wings minder goed te controleren. Zeker als we het vergelijken met de SLX serie.
Naast een hoge eindsnelheid zijn de MF wings ook extreem efficiënt met een extreme goede glide. Daardoor kunnen de grote maten ook goed gebruikt worden voor down-wind foilen. Door diverse toppers worden de MF wings ook gebruikt voor down-wind wedstrijden.
Speciaal voor deze MF serie is er ook een MF stabilizer ontwikkeld, de MF200. Ondanks het relatief grote oppervlak van 200 cm2 is dit een zeer snelle stabilizer door zijn extreem dunne profiel. Voor een betere rechtuit stabiliteit en meer lift kun je beter kiezen voor de PRO 180 stabilizer.
MF serie niet geschikt voor windfoilen
In nog extremere mate dan bij de Glider PRO vinden wij de MF wing serie niet geschikt voor windfoilen. De foil voelt met deze front wings erg nerveus en onvoorspelbaar. Dit komt door de smalle en dunne tips, waardoor er voor windfoilen net te veel twist in zit.
Starboard SLX wings
De SLX wingserie is de opvolger van de bekende SLR serie. Deze high end wing serie is primair ontwikkeld voor het slalom race foilen. De shape lijkt best wel op de shape van de MF wingserie, maar de SLX serie wings zijn een stuk stijver dan de MF. De SLX serie wings is gemaakt van C400 carbon i.p.v. C300 carbon en het profiel is ook iets dikker.
Doordat de SLX wings stijver zijn, is de stabiliteit en controle beter dan met de MF wings. Zeker halve wind merk je dit goed. De grotere maten zijn speciaal voor het course racen (up en down wind) ontwikkeld. De maten 665 en kleiner zijn speciaal voor het slalom foilen bedoeld.
De grootste 2 maten, de 865 en 765 zijn ook geschikt voor freeriders die op zoek zijn naar een snellere set up. De handling van deze 2 maten is best goed.
De SLX serie front wings combineren het beste met de SLX back wings die ook gemaakt zijn van C400 carbon. Voor het course racen adviseren wij de SLX 180 H.A.R. en voor het slalom foilen de SLX 160, 130 of 110.
SLX serie voor wingfoilen
Ondanks dat de SLX serie speciaal voor het windfoilen ontwikkeld is, kunnen de SLX wings ook erg goed gebruikt worden voor het wingfoilen. Sterker, wij vinden de SLX serie gemiddeld genomen juist beter voor wingfoilen dan de MF serie! De extreme stabiliteit en goede halve windse controle zorgen dat je veel gecontroleerder kunt pushen. De SLX 865 is geschikt voor licht weer up/down wind. Gaat het iets harder waaien of foil je enkel halve wind, dan kun je al heel snel kiezen voor de SLX 665 of zelfs de 565.
Met de SLX serie verbreek je eigen speedrecords. Reken maar!
SLX serie voor windfoilen
Wil je eigen PR verbreken, dan kun je dat met de SLX serie. De grootste 2 maten lenen zich goed voor het course racen of lichtweer freeriden. De maten vanaf de 665 en kleiner zijn geschikt voor slalomfoilen, waarbij de 665 en 565 voor licht weer zijn en de 465 en 365 voor medium en harde wind.
Vragen of zelf uitproberen?
Heb je vragen over ons artikel of wil je advies over wat voor jouw de beste set up is. Laat het ons weten en we helpen je graag verder. Daarnaast hebben we in ons testassortiment een groot gedeelte van de UCS beschikbaar om zelf uit te komen testen. Via onze site kun je eenvoudig een testafspraak inplannen.