Hoe kies je de juiste windfoil?

De guideline helpt je bij het vinden van de juiste windfoil

Windfoils zijn er in alle maten en vormen

Windfoils zijn er in alle vormen en maten. Foils die je onder een gewoon board kunt monteren, maar ook windfoils waarbij je ook een special board moet kopen. Korte en lange masten. Carbon of aluminium? Hoe maak je nu de juiste keuze. Windfoiling Nederland probeert je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Slalom & race georiënteerde windsurfer

Je bent een slalom & race georiënteerde surfer. Je krijgt een kick van zo snel mogelijk te windsurfen en wil graag de snelste zijn op het water. Dat je board wat moeilijker te handlen is maakt je niet uit. Je vaart met slalomboard en/of formulaboard met (full) camber zeilen. Je streven is om het uiterste uit je materiaal te halen en zoekt daarbij regelmatig de grenzen op.

Type windfoil

Bij de slalom & race georiënteerde windsurfer past een ‘high end’ windfoil. Een lange mast gemaakt van carbon, waarbij de wings ook van carbon zijn. Carbon zorgt ook bij windfoilen voor maximale stijfheid. Dit is nodig om ook zo gecontroleerd mogelijk zo hoog mogelijke snelheden te halen. Op dit moment zijn dit de duurdere windfoils in de markt. Kijk in de webshop voor het overzicht van de verschillende windfoils.

 • Expert 80% 80%
 • Early Flying 100% 100%
 • Speed 100% 100%
 • Upwind & Downwind 100% 100%
 • Handling & Manoeuvre 50% 50%
 • Breedte board 80% 80%

Freeride georiënteerde windsurfer

Je bent een freeride georiënteerde surfer. Je wilt gewoon lekker relaxed cruisen, zonder dat het allemaal heel veel moeite kost. Topsnelheid is niet heel belangrijk. Wel belangrijk dat je makkelijk kunt planeren en dat je boardje lekker gijpt. Je vaart meestal een halve windse koers. Je vaart meestal met camberloze zeilen tot ca 7,5m2. Zeilen die lekker licht zijn, maar ook wel voldoende druk leveren om makkelijk aan te planeren en makkelijk roteren. Je wilt lekker genieten van het windsurfen en je niet te veel hoeven concentreren op je materiaal of het windsurfen.

Type windfoil

Bij de free ride windsurfer past een ‘free ride’ windfoil. Een wat kortere mast tot maximaal 75 cm gemaakt van aluminium. Waarbij de wings van expoxy of G10 gemaakt zijn. De frontwing heeft een groot oppervlak, wat het snel foilen makkelijk maakt. Eventueel met een staartvleugel bij de achterwing voor extra stabiliteit. Deze windfoils zijn easy going en relatief makkelijk om op weg te foilen. Verwacht geen topsnelheden, maar wel makkelijke en goede handling. Op dit moment zijn dit de relatief goedkope foils in de markt. In een aantal gevallen moet bij deze windfoils een speciaal board aangeschaft worden. Helaas maakt dit het geheel weer duurder.

Deze windfoils kunnen heel goed gevaren worden met zeilen kleiner dan 6,5m2 met een gewoon windsurfboard tussen de 80 en 90 cm breed. Kijk in de webshop voor het overzicht van de verschillende windfoils.

 • Expert 40% 40%
 • Early Flying 85% 85%
 • Speed 75% 75%
 • Upwind & Downwind 70% 70%
 • Handling & Manoeuvre 70% 70%
 • Breedte board 70% 70%

Wave of Freestyle georienteerde windsurfer

Je bent een wave of freestyle georiënteerde surfer. Het gaat je niet om snelheid, maar je wilt de vrijheid hebben om makkelijk manoeuvres te kunnen maken en het materiaal moet daarbij licht aanvoelen. Je vaart meestal met een wave of freestyle board met zo licht mogelijke zeiltjes. Liefst zo klein mogelijke zeilen die voldoende druk leveren om je snel te laten planeren en je moves te kunnen doen. Je streven is de coolste moves te maken en je een te voelen met het water en je materiaal.

Type windfoil

Bij de waver en freestyler past een ‘freeride windfoil’. Een wat kortere mast tot maximaal 75 cm gemaakt van aluminium, waarbij de wings van expoxy of G10 gemaakt zijn. De frontwing heeft een groot oppervlak, wat het snel foilen makkelijk maakt. Eventueel met een staartvleugel bij de achterwing voor extra stabiliteit. Deze windfoils zijn easy going en relatief makkelijk om op weg te foilen. Verwacht geen topsnelheden, maar wel makkelijke en goede handling. Op dit moment zijn dit de relatief goedkope foils op de markt. In een aantal gevallen moet bij deze windfoils een speciaal board aangeschaft worden. Helaas maakt dit het geheel weer duurder.

Het voordeel van de speciale windfoilboards is dat ze compacter aanvoelen (en vaak ook zijn) dan traditionele windsurfboards. Hierdoor voelen ze heel licht en levendig aan. Eigenschappen die wave en freestyle surfers juist aanspreken. Deze board zijn tussen de 70 en 75 cm breed. Deze windfoils (en boards) kunnen goed gevaren worden met zeilen kleiner dan 5,5m2. Kijk in de webshop voor het overzicht van de verschillende windfoils.

Windfoils testen bij Windfoilen Nederland

Het beste is om zelf uit te testen welke windfoil het beste bij jou past. Wij verhuren de meest gangbare windfoils en je mag de diverse windfoils allemaal uitproberen, zodat je voor jezelf kunt bepalen welke windfoil het beste bij je past. Voor slechts € 60,- kun jij bij Windfoilen Nederland 2 uur lang de diverse windfoils uitproberen. Wij helpen je graag en geven je graag tips en advies. Het huren van de windfoils is inclusief een board. Bekijk ons assortiment windfoils en vraag nu een test aan!

 • Expert 55% 55%
 • Early Flying 80% 80%
 • Speed 40% 40%
 • Upwind & Downwind 50% 50%
 • Handling & Manoeuvre 90% 90%
 • Breedte board 40% 40%

Start vandaag met windfoilen

Vraag nu een test aan