Openingstijden: Customer Service: Mo-Sa 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5

Windfoilwedstrijden

Een dynamische en spectaculaire wedstrijdklasse met toekomst

Windfoilen is het nieuwe wedstrijdsurfen!

Ondanks dat windfoilen pas in 2018 echt is doorgebroken, heeft het de windsurfwereld drastisch doen veranderen.  Inmiddels zijn nagenoeg alle wedstrijdsurfers inmiddels overgestapt op het windfoilen. Het gaat veel sneller, windfoils lopen veel hoger aan de wind en je kunt veel ruimer van de wind af. Ideaal voor de race discipline. Dit heeft er mede voor gezorgd dat windfoilen vanaf de Olympische spelen van 2024 in Parijs het nieuwe Olympishe format is.

Windfoilen is spectaculair met weinig wind en ook met veel wind. Om die reden wordt op de diverse niveaus volop geëxperimenteerd met verschillende soorten banen, lengtes van de banen en nieuwe vormen van eliminatie om het windfoilen voor een zo groot mogelijk publiek aantrekkelijk te maken. Het is nog lang niet uitgekristalliseerd, maar 1 ding is zeker het windfoilen heeft het wedstrijd surfen definitief veranderen.

Windfoil upwind & downwind sneller dan formulaboard

Uit eigen ervaring en ook die van andere windfoilers kan gesteld worden dat een goede high end windfoil upwind sneller is dan een formulaboard en ook zomaar 10 graden hoger aan de wind kan varen. Daarnaast kan een windfoil de upwind koers in een windgat makkelijk behouden. Downwind kan een windfoil veel dieper steken dan een formulaboard. Het is mogelijk om met ca 14-16 knopen wind volledig voor de wind te foilen. Dit gaat minder hard dan de ruime windse koers van een formulaboard, maar tactisch gezien kan hierbij de minder af te leggen afstand in een downwind rak een voordeel zijn.

Net als met formulawindsurfen met meer wind is op een windfoil ook een halfwindse koers met meer wind niet echt prettig. Een midweerslalomboard is vanaf een knoop of 16 (nog) echt wel sneller op deze koers.

IQfoil de nieuwe eenheidsklasse voor volwassenen en de jeugd

Sinds besloten is dat IQfoil het nieuwe Olympische format is, is deze wedstrijdeenheidsklasse erg populair. Op het WK in Silvaplana deden ruim 250 deelnemers mee. Het heeft het wedstrijd windsurfen een enorme boost gegeven. Als spin-off heeft Starboard / Severne ook een nieuwe jeugdeenheidsklasse gelanceerd; Iqfoil class Youth and Junior. Het materiaal is duidelijk afgeleid van het Olympische materiaal, maar is goedkoper en toegankelijker voor de jeugd, maar ook zeker voor de recreatievere windfoilen.  In 2021 is op het Gardameer het allereerste Iqfoil jeugd WK gefoiled met ruim 270 deelnemers. De verwachting is dat deze klasse nog veel groter gaat worden de komende jaren en ten koste zal gaan van de traditionele Bic Techo klasse.

Wil je meer weten of het IQfoil materiaal of wil je het aanschaffen? Bekijk dan het overzicht van de sets en losse componenten in het artikel over de IQfoil eenheidsklasse

WK IQfoil Silvaplana 2021

WK IQfoil jeugd Gardameer 2021

Windfoil ook op downwind slalomparcours competitief

Ook in de PWA heeft de windfoil z’n plekje verworven. Tijdens de 1e PWA wedstrijd van 2021 in Israel bleek dat ook met veel wind de windfoil erg competitief is. De winst zit h’m met name in de gijpen en winddips waar de windfoil veel meer snelheid weet te behouden. Dit zorgt voor dat de snelheid gemiddeld relatief stabieler is dan van een traditioneel board met een vin.

Tot 2020 was er een apart windfoil klassement, maar vanaf 2021 is dit losgelaten en is het aan de riders te bepalen of ze op de vin of op de foil willen slalommen.

Een ding is zeker, dit is nog maar het begin! De wings worden steeds kleiner, de zeilen steeds meer afgestemd op de slalom discipline met veel wind. Het zal ons niet verbazen als binnen nu en 2 jaar tot windkracht 6 de windfoil het wind van de vin in de PWA!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief