Windfoil wedstrijden & kampioenschappen

Een dynamische en spectaculaire wedstrijdklasse met toekomst

Windfoilen gaat windsurfen domineren

Ondanks dat het windfoilen nog maar een paar jaar geleden zijn intrede heeft gedaan is er al veel veranderd. Inmiddels zijn nagenoeg alle wedstrijdsurfers inmiddels overgestapt op het windfoilen (race discipline). Het gaat veel sneller, windfoils lopen veel hoger aan de wind en je kunt veel ruimer van de wind af. Ideaal voor de race discipline.

Daarnaast wordt op de diverse niveaus volop geëxperimenteerd met verschillende banen, lengtes van de banen etc. Het is nog lang niet uitgekristalliseerd, maar 1 ding is zeker het windfoilen gaat het wedstrijdsurfen definitief veranderen.

Windfoil upwind sneller dan formulaboard

Uit eigen ervaring en ook die van andere windfoilers kan gesteld worden dat een goede high end windfoil upwind sneller is dan een formulaboard en ook zomaar 10 graden hoger aan de wind kan varen. Daarnaast kan een windfoil de upwind koers in een windgat makkelijk behouden. Downwind kan een windfoil veel dieper steken dan een formulaboard. Het is mogelijk om met ca 14-16 knopen wind volledig voor de wind te foilen. Dit gaat minder hard dan de ruime windse koers van een formulaboard, maar tactisch gezien kan hierbij de minder af te leggen afstand in een downwind rak een voordeel zijn.

Net als met formulawindsurfen met meer wind is op een windfoil ook een halfwindse koers met meer wind niet echt prettig. Een midweerslalomboard is vanaf een knoop of 16 echt wel sneller op deze koers.

Nieuw Olympisch board wordt hybride board

Vanaf de Olympische spelen vanaf 2024 wordt de huidige RS:X vervangen door de iQfoil. Na de Olympische spelen van 2020 worden diverse windfoil onedesign klasses opgezet om op deze manier talenten te ontwikkelen en een breed deelnemers veld te creëren. 

PWA Windfoil klasse in 2019

In 2018 is er tijdens diverse PWA events al gewindfoiled tijdens dagen dat er niet voldoende wind stond om te slalommen. Stonden de worldcuppers in het begin van het seizoen nog onwennig op hun windfoil, een aantal events later was het niveau en het aantal deelnemers al fors gestegen. De gevaren races waren tot op heden funraces.

In 2019 is de PWA een windfoil klasse tour gestart als apart klassement. In 2020 zal het windfoilen weer worden samengevoegd met de slalomtour, waarbij er een slalomachtig parcours gevaren gaat worden als er niet voldoende wind staat om te kunnen slalommen. In 2019 is er op Sylt al geëxperimenteerd om een slalomparcours te varen op de foil.

Start vandaag met windfoilen

Bekijk lesaanbod