Wat is wingfoilen?
Wingfoilen is een nieuwe vorm van surfen, waarbij je door een soort vlieger (de wing) voortgedreven wordt op een surfplank, waarbij je ongeveer 50 cm boven het water zweeft i.p.v. over het water. De plank gaat zweven door een vleugelconstructie, de hydrofoil genaamd, die onder de plank is bevestigd.
Al vanaf ca 10 km/u zorgt de opwaartse kracht van de vleugels dat de plank omhoog wordt getild en je zwevend over het water gaat. Door de lage weerstand kun je met weinig wind al relatief hoge snelheden behalen.
In tegenstelling tot het windfoilen hoef je voor wingfoilen niet te kunnen windsurfen. Hierdoor is wingfoilen toegankelijker voor een groter publiek. Het hebben van een goede balans, gevoel met de wind wel belangrijke voorwaarden zijn om het wingfoilen snel op te kunnen pakken.
Wingfoilen een mix van diverse boardsporten
In het kielzog van het windfoilen is het wingfoilen ontstaan. Een gave en specatulaire variant van foilen, met een mix van bekende boardsporten zoals kitesurfen, suppen, golfsurfen en natuurlijk windfoilen. Nog meer dan bij het windfoilen heb je een ‘vrij gevoel’ doordat je los op de plank staat. De wing is een stuk lichter dan je surfzeil en ook is het board waarop je staat een stuk kleiner. Dat alles bij elkaar geeft je bijzonder veel bewegingsvrijheid en nodigt uit om lekker golf te rijden of andere trics te doen.
Waarom Wingfoilen?
Net als bij het windfoilen zorgt de foil of hydrofoil ervoor dat je al met weinig snelheid uit het water wordt gelift. Door de lage weerstand kun je al met zeer weinig wind lekker over het water vliegen. De basissnelheid om te kunnen wingfoilen is lager dan met windfoilen. Dit komt omdat;
- Het gewicht van de het board en wing een stuk lager is dan van een windfoilset (board en tuigage)
- Gemiddeld genomen de wings van de wingfoil groter zijn dan bij het windfoilen
- De power reguleren gaat makkelijker en daarom hebben wings een groot bereik
De wing lijkt nog het meest op een kleine kite, maar dan zonder de lijnen. Voor de wing zijn veel technieken en materialen gebruikt van het kiten. De stijfheid of ‘het frame’ van de wing bestaat net als bij het kitesurfen uit tubes.
Omdat de wing opblaasbaar is vouw je deze op tot een klein pakket; dus makkelijk mee te nemen en ideaal voor opslag. Wingfoilen heeft een enorm grote fun-factor en is minder zwaar dan bijvoorbeeld windsurfen.
Wingfoilen moet je echt leren
Bij de meeste mensen duurt het toch wel een tijdje voordat ze het wingfoilen goed onder de knie hebben. Gemiddeld genomen hebben mensen ca 5 tot 6 lessen nodig om stabiel te leren wingfoilen. Uit ervaring weten we dat er 3 uitdagingen zijn;
- Je moet je evenwicht zien te vinden op een relatief klein board, zonder dat je tuig vast zit aan je plank
- Je moet de wing hoog boven je houden en op de juiste manier positioneren, zodat de wing voldoende voorstuwing geeft
- Stabiel te blijven in de lucht
De grootste uitdaging is namelijk je balans vinden in de lucht. Een normaal board blijft redelijk stabiel door het contact met het water. Met wingfoilen is dit contact er niet meer. Je hangt letterlijk aan je wing bijna 1 meter boven het water. Het sturen werkt vele malen extremer dan bij een normaal board. Een kleine beweging zorgt voor een groot effect. Lees op de pagina ‘Leren Wingfoilen’ meer hierover.