Hoe kies je de juiste wingfoil set?

De guideline helpt je bij het vinden van het juiste wingfoil materiaal

Wingfoils zijn er in alle maten en vormen

Ondanks dat het wingfoilen nog een erg nieuwe funsport is, zijn ze al verkrijgbaar in alle vormen en maten. Met name zit er veel verschil in hetgeen onderwater zit, de wingfoil. Maar ook hoe groot moet het boardje zijn en hoe groot de wing? Windfoiling Nederland probeert je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Lichtweer of early take off Wingfoil set up

Je wilt met zo weinig mogelijk wind al wingfoilen en je doet dit met name op het binnenwater? Kies dan voor een wingfoil met een groot oppervlak. Afhankelijk van je eigen gewicht tussen de 1.800 en 2.400 cm2.

Het grote oppervlak zorgt ervoor dat je snel omhoog komt en met weinig wind al veel fun kunt hebben. Verwacht van deze wingfoils niet dat ze bijzonder snel zijn. Ook met meer wind worden deze wingfoils de grote bladen lastiger te controleren, juist vanwege de vele lift.

Groter board met meer volume

Uit ervaring weten we inmiddels dat de wingfoils met dergelijke grote bladen het beste werken in combinatie met een board dat ook wat groter is en meer volume heeft. Denk dan aan een lengte van ca 6′,7″ (rond 200 cm) en een volume zo rond de 110 tot 120 liter.

Maat wing

Ondanks dat de wing ‘de motor’ van de set is, zijn wij minder enthousiast om met hele grote wings (> 6m2) te gaan wingfoilen. Simpelweg omdat de handling en het speelse gevoel duidelijk minder wordt. Wij adviseren eerder om voor grotere wings op je foil te gaan, dan voor een grotere wing!

Enkel als je 90 kg of meer weegt dan is het wel aan te bevelen om een grotere wing aan te schaffen. Kijk in de webshop voor het overzicht van de verschillende wingfoils.

 • Expert 30% 30%
 • Early Flying 100% 100%
 • Speed 40% 40%
 • Up & Down wind 50% 50%
 • Handling & Manoeuvre 50% 50%
 • Volume board 100% 100%

Allround Wingfoil set up

Wil je in een zo breed mogelijk windbereik kunnen wingfoilen, met 1 set up? Ga dan voor een meer allround set up. Kies dan voor een wingfoil met bladen zo tussen de 1.300 en 1.700 cm2.

Met een goede (pomp) techniek is het nog steeds mogelijk om met ca 10-12 knopen wind op de foil te komen. Eenmaal op de foil dan is een foil met kleinere bladen een stuk sneller en wendbaarder. De grootste winst zit in het hogere windbereik, zeg tot ca 20 knopen. Dan is een dergelijke foil nog steeds goed te handelen. Veel wingfoils hebben de mogelijkheid om de back wing te trimmen, waardoor de lift te reguleren is.

Medium size board

Een wingfoil met kleinere wings past het beste bij een iets kleiner board. Een board met een lengte van rond de 6’0″ en een volume van ca 90 tot 110 liter.  Dan heb je voldoende volume voor een snelle start en voelt je boardje nog steeds lekker wendbaar.

Maat wing

In deze set up past een wing van ca 5,0m2 het best. Kies in elk geval voor een wing met veel power, zodat je in het onderste windbereik makkelijk weg kunt komen. Een 5,0m2 is prima te gebruiken tot 20 knopen. Oke als je ook een kleinere wing hebt, is dit relaxter. Maar het werkt!

 • Expert 60% 60%
 • Early Flying 80% 80%
 • Speed 75% 75%
 • Up & Down wind 70% 70%
 • Handling & Manoeuvre 90% 90%
 • Volume board 60% 60%

Speed Wingfoil set up

Wil je juist ook met veel wind kunnen wingfoilen en zo snel mogelijk gaan? Dan is een speed of downwind set up de beste keuze voor je. Kies dan een wingfoil met bladen tot maximaal 1.500 cm2 met een zogenaamde ‘high aspect’ ontwerp. Dit zijn bladen die relatief breed en smal zijn. Deze bladen zorgen voor een hogere snelheid, maar manoevreerbaarheid is door de breedte van de bladen veel minder. Deze foils zijn uitermate geschikt om up- en down wind mee te wingfoilen.

Klein board voor maximale controle

Kies in deze situatie voor een boardje  met zo min mogelijk volume. Het volume dient net voldoende te zijn om te kunnen starten. Vaak is een board van 70 tot 90 liter voldoende. Snelheid en controle zijn de belangrijkste eigenschappen die belangrijk zijn in deze set up.

Kleine of medium size wing

Kies voor een kleinere wing van ca 4m2 tot 5m2 om juist met meer wind de maximale controle en snelheid te genereren.

Wingfoilmateriaal testen bij Windfoilen Nederland

Het beste is om zelf uit te testen welke wingfoil het beste bij jou past. Wij verhuren de meest gangbare wingfoils, boards en wings en je mag ze allemaal uitproberen, zodat je voor jezelf kunt bepalen welke wingfoilset het beste bij je past. Voor slechts € 50,- kun jij bij Windfoilen Nederland 2 uur lang de diverse wingfoilsets uitproberen. Wij helpen je graag en geven je graag tips en advies. Bekijk ons assortiment wingfoils, wingfoilboard en wings en vraag nu een test aan!

 • Expert 85% 85%
 • Early Flying 50% 50%
 • Speed 100% 100%
 • Up & Down wind 100% 100%
 • Handling & Manoeuvre 40% 40%
 • Volume board 30% 30%

Start vandaag met wingfoilen

Bekijk ons lesaanbod