We hebben al eerder een artikel geschreven over de keuze voor nieuw materiaal voor de Olympische spelen voor 2024. Deze week het de ‘working party’ het advies uitgebracht om te gaan windfoilen tijdens de Olympische Spelen in 2024, met de iFoil OD van Starboard met de inmiddels befaamde Severne Hyper Glide 2. We konden van Kiran Badloe zelfs de set alvast even proberen! In november volgt als het goed is het definitieve besluit. Lees hieronder onze eerste indruk en hoe het precies zit .

Tenders uitgebracht, windfoilen het meest attractief

Zoals in een eerder artikel reeds beschreven zijn fabrikanten uitgenodigd om met een concept voor de discipline windsurfen voor de Olympische Spelen van 2024 te komen. Uiteindelijk zijn er 5 concepten ingediend; een upgrade van de huidige RS:X, de Glide en 3 windfoil concepten, waaronder de iQFoil van Starboard/Severne.

Tijdens de ‘Sea trial’ na het WK RS:X op het Gardameer zijn alle 5 de concepten uitgebreid getest door een select groepje (wedstrijd) windsurfers. De concepten zijn getest en beoordeeld o.b.v. de requirements die vooraf opgesteld zijn. 

Het concept, de iQFoil, van Starboard en Severne wordt door de werkgroep het best beoordeeld en wordt in november voorgesteld om te kiezen als het nieuwe Olympische materiaal voor het windsurfen voor de Olympische spelen van 2024.

 

iQFoil concept van Starboard / Severne voor Olympisch spelen 2024

Dat Starboard en Severne voorop lopen met het windfoilen zal niemand ontgaan zijn. De merken kunnen gerust als toonaangevend in de wedstrijd scene gezien worden en ook de duurzaamheid van de windfoils is goed gebleken. Met het materiaal worden veel prijzen gewonnen. In de uitgebreide tender van Starboard is tevens nagedacht over verschillende race formats en bij welke windconditie welk race format het beste past bij het iQFoil concept. Starboard/Severne stelt het volgende materiaal voor:

  • iQFoil carbon one design foilboard van 95 cm breed
  • carbon race foil, met een extra fuselage (95 cm) met 1 set bladen (front: 1000 cm2 (heren) 900 cm2 (dames) en back: 255cm2)
  • voor de dames de Hyperglide van 8,0m2
  • voor de heren de Hyperglide van 9,0m2
  • met daarbij de Severne Apex mast en Enigma giek

Het goede nieuws is dat, op het board en zeilen na, alles reeds te koop is en soms zelfs al 2e hands verkrijgbaar is. I.v.m. de huidige RSX klasse, maakt dit concept het veel toegankelijker en ook vele malen makkelijker om aan materiaal te komen. De complete set gaat € 6.829,- excl BTW kosten voor de mannen en € 100,- minder voor de vrouwen. Een flink bedrag, hiermee komt de investering voor Nederlandse wedstrijdsurfers net wat hoger te liggen dan een RS:X set. 

Starboard heeft in de tender aangeboden extra korting te geven voor ‘Emerging nations’, waardoor ook deze landen een eerlijke kans krijgen. 

Het board is een soort hybride board en wordt tevens met een normale vin geleverd, voor de gevallen dat er niet gefoiled kan worden. Op de site van Starboard valt tevens te lezen dat dit board ook in goedkopere uitvoeringen geleverd gaat worden (Flax Balsa ca € 2.300,- en Starlite ca € 1.700,-). Ook fijn dus, dat een wat lagere instap ook mogelijk wordt eventueel.

Eerste indruk vlieggevoel

Tijdens Dam X mochten we van Kiran Badloe de iQFoil 95 met de 9,0m2 even uitproberen. Was een korte sessie, maar gaf toe wel een duidelijke eerste indruk (en die was erg goed);

  • 190 liter volume is erg veel, daardoor kwamen we erg snel in plane
  • De mastrail zit verder naar achter en voetbandposities verder naar voren, hierdoor stonden we relaxter dan op de huidige Starboard 177 of RRD. Was wel even wennen! Moesten weer een nieuwe balans vinden. Uiteindelijk stonden we relaxter
  • De shape van de bodem (met name het achterste gedeelte) zorgt ervoor dat je ondanks het hoge volume het board makkelijk omhoog kunt ‘poppen’
  • Halve wind was het board veel beter te controleren, zonder het gevoel te hebben teveel lift te krijgen (waarschijnlijk doordat we verder naar voren staan)
  • De Hyperglide voelt bijzonder licht en compact aan. Niet heel veel anders dan de Hyper Glide 2

 

Update 4 november

Het advies dat de werkgroep heeft gepresenteerd is tijdens de jaarlijkse vergadering in November met meerderheid van stemmen ‘aangenomen’. Dit betekent dus dat we op de Olympische spelen van Parijs in 2014 gaan windfoilen. Natuurlijk is de focus voor de meeste RS:X atleten dit jaar nog de RS:X gezien het Olympische jaar wat eraan zit te komen. Het mag duidelijk zijn dat bij ons de vlag uithangt!

 Op onze site staat een overzicht van het complete concept met alle onderdelen van iQfoil en de Nederlandse prijzen