Het is half april en door de nasleep van de Coronacrisis in China zijn heel veel leveringen van surfmateriaal vertraagd. Ook de zeilen van Severne worden dit jaar met forse vertraging geleverd. De zeilen die we dan binnenkrijgen, leveren dan graag als eerste aan onze klanten.  Jeroen Witte is één van gelukkige in Nederland die al een paar weken rond foiled met zijn Severne Foil Glide 2 8,0 m2. Deze held stelde zijn zeil 1 dag ter beschikking aan ons om het te kunnen reviewen. In ruil mocht Jeroen met de Severne HGO (Hyper Glide Olympic) 8,0m2 foilen om samen met ons de verschillen te ervaren. 

Severne Foil Glide 2 8,0 m2 vriendelijk freerace foilzeil

Specs: Mast 494 cm (RDM aanbevolen) | Giek 207 cm | 6 latten / 4 cambers | 4,65 kg | € 799,-

Soms heb je van die reviews waar we echt naar uitkijken. Het uitproberen van de Severne Foil Glide 8,0m2 is er zo één. Onlangs hebben we al een review geschreven over de Severne FGO’s (wat in basis exact dezelfde zeilen zijn als de Severne Foil Glide 2) en werden daar al erg blij van. Enkel miste er nog een grote lap voor de zwaardere foilers en/of voor het aller onderste windbereik. Hoge verwachtingen dus voor de Severne Foil Glide 8,0m2. Severne heeft dit zeil dusdanig ontworpen dat het nog net op een 460 cm RDM past (wel met 34 cm verlenging). T.o.v. de kleinere maten heeft dit zeil 1 lat en 1 extra camber meegekregen. Door een cutout bij het achterlijk is de giek met 207 cm lekker compact gehouden.

Licht foilgevoel

We gaan direct met het zeil het water op, de vergelijkingen met de de Severne HGO 8,0m2 komen later wel :). Het zijn ideale omstandigheden voor dit zeil. De wind varieert van ca 7 knopen tot in goede vlagen rond de 16 knopen. Het lekkere voorjaarszonnetje met aangename temperaturen maken het feest compleet. Met het eerste de beste vlaagje zijn we gelijk weg. Wat gelijk opvalt is dat het zeil verrassend stabiel en licht aanvoelt. Met licht aanpompen wordt er voldoende druk gegenereerd om snel weg te komen. We waren een beetje bang dat 8,0m2 op een 460 cm RDM toch een wat instabiel en soft gevoel zou geven en daardoor ook wat zwaarder/logger aan zou voelen tijdens het windfoilen. We krijgen een dikke vlaag van ca 14 knopen en laten de set ruime wind vliegen. Zonder moeite tikken we gelijk ruim 44 km per uur aan! Wow er zit dus ook echt snelheid in dit zeil. In dezelfde vlaag sturen we de set upwind. Upwind met ca 14 knopen wind voelen we wel dat het drukpunt wat meer naar achteren gaat t.o.v. de HGO 8,0 m2. Hoog aan de wind gaat ook het achterlijk een beetje trillen. Jammer, maar bijna onvermijdelijk als de ruimte tussen de zeillatten groter wordt (De HGO 8,0 m2 heeft 1 lat extra).

Halve wind laat het zeil zich ook van zijn gemoedelijke kant zien. Tuurlijk halve wind met zo’n zeil en best stevige wind is niet de meest fijne koerst, maar is prima te doen. Overstag gaan is een fluitje van een cent. De Severne Foilglide 8,0 m2 roteert ondanks de extra camber nog steeds even makkelijk als de kleinere maten. Op alle koersen voelt het zeil solide en vertrouwd aan.

Severne Foil Glide 2 8,0m2 vs de Severne HGO 8,0m2

Specs HGO: Mast 522 (SDM) | Giek 220 cm + 7 latten / 4 cambers | 5,89 kg | € 939,-

We zijn benieuwd wat de verschillen zijn met de Severne HGO 8,0 m2;

 • Qua handling is de HGO een stuk zwaarder. Het zeil roteert minder makkelijk en is niet allen ruim 1 kg zwaarder, maar zo voelt het ook bij het uit het water trekken van het zeil. Laat staan als de brede mastsleuf vol met water zit.
 • Zodra je met de HGO foilt voelt hij stabieler aan dan de Foil Glide en dit vertaalt zich ook terug in het makkelijker stabiel kunnen windfoilen
 • Een expert (met een goede conditie en pomptechniek) haalt meer power uit de HGO, met aanpompen, upwind en downd wind en de HGO is een stuk langer te houden, ook weer met de juiste techniek!
 • De HGO levert meer druk en voelt daardoor zeker met meer wind wel wat extremen, specialistischer aan. Dat moet je aanspreken.
 • Een recreatieve windfoiler zal eerder kunnen foilen met de Foil glide dan met de HGO en zal de Foil Glide ook met meer wind langer kunnen controleren
 • Met name upwind is de HGO sneller en stabieler dan de Foil glide
 • Met hard aanpompen voelt de RDM 460 cm mast iets te slap, waardoor veel van de inspanning eigenlijk verloren gaat.
 • Rustig aanpompen heeft met de Foil Glide juist meer effect dan bij de HGO

Kortom de Foilglide is breed inzetbaar, allrounder waar de ‘scherpe’ kantjes van de HGO afgeschaafd zijn. Dat maakt de Foil Glide een toegankelijker zeil dan de HGO. De HGO vraagt meer techniek, specialisme en commitment van de foiler dan de FoilGlide.

Voor wie is de Severne Foil Glide het meest geschikt?

We zijn aangenaam verrast over de Severne Foil glide 8,0m2. Ja er zijn zeker grote verschillen tussen de Foil Glide en de HGO, maar zijn minder groot dan we van te voren verwacht hadden. Wij denken dat de Severne Foil Glide het beste past bij;

 • De recreatieve funracer/freeracer is het best af met de Foilglide, door zijn fijne handling en gemoedelijke karakter
 • Als je in het laagste windbereik lekker heen en weer wilt foilen, zonder te hard te hoeven pompen
 • Zeil combineert goed met Freeride, Freerace en zelf ook Race foils
 • Hoe breder het board (> 85 cm breed), deste relaxter dit zeil foil

 

Wat Jeroen er zelf van vindt?

“Ik windfoil nu bijna 1 jaar en heb er bijzonder veel plezier in. Door het foilen kan ik veel meer vlieguren maken. Ik zocht een zeil waar mee ik ook in het alleronderste windbereik lekker relaxed kan windfoilen. Lekker cruisen, kleine tochtjes maken, dat is wat ik leuk vind om te doen. Ik was ook benieuwd hoe de Severne HGO aanvoelt. Op de kant en uit het water trekken van het zeil vond ik wel erg zwaar en ook het om laten klappen van de cambers gaat zwaar. Het zeil is en voelt zwaarder aan totdat je gaat foilen. Dan voelt de HGO licht en stabieler dan mijn Foil Glide 8,0m2 moet ik toegeven.

Het is het totale pakket aan eigenschappen van de Severne Foil Glide, waardoor ik toch de voorkeur geef aan mijn eigen zeil; licht, allround en goede handling. Daarnaast vind ik zelf dat de Foil Glide makkelijker aanpompt dan de Severne HGO. Ik heb gewoon meer kracht nodig om de HGO op gang te krijgen. De Foil Glide doet precies wat ik zoek. Lekker relaxed cruisen en met weinig wind al kunnen vliegen. 

jeroen foilglide

Het profiel van de zeilen

Terug van het water wordt het tijd om de zeilen eens nader te bekijken. Als we de zeilen plat op elkaar leggen, dan zijn de verschillen qua shape minder groot dan we verwacht hadden (bovenste zeil is Foil Glide). De belangrijkste verschillen die we zien zijn;

 

 • De mast is natuurlijk een stuk korter bij de Foil Glide
 • Hierdoor is het achterlijk breder uitgebouwd
 • Het onderlijk loopt bij de Foil Glide iets hoger op
 • De outhaul van de Foil glide is ruim 10 cm korter
 • De latposities onder de giek zijn vergelijkbaar
 • Boven de giek zit meer ruimte tussen de latten bij de Foil Glide
 • De mast hoes is heel veel smaller bij de Foil glide
foilglide and hgo leash
foilglide and hgo outhaul
foilglide and hgo total

Severne Foil glide heeft een minder diep profiel dan de HGO, hierdoor levert het zeil minder power, maar voelt wel ‘gemoedelijker’ bij de meeste windcondities

De Severne HGO heeft een dieper profiel dan de Foil glide en levert daardoor meer power. Het zeil is daardoor extremer. Iets wat een racer / expert zal waarderen

Zelf uitproberen?

Wil je een Severne windfoil zeil uitproberen? Dan kan, vraag een test aan en we plannen een test met je in!