Afgelopen jaren is er vanuit de SUP merken een trend naar opblaasbare boards op gang gekomen. Inmiddels zijn er ook al een aantal windsurf merken die ook opblaasbare boards hebben. Nu introduceert het vrij onbekende merk Manta een serie met windfoils met daarbij ook een opblaasbaar board. Het opblaasbaar maken van een surfboard, en dus ook voor windfoilen, heeft 2 voordelen. Het eerste voordeel is dat je het board makkelijk kunt meenemen en opbergen en het tweede voordeel wat wij zien, is dat een opblaasbaar board minder gevoelig is voor een crash dan een superlicht carbon board. Laten we verder kijken welke noviteiten Manta ons gaat bieden.
Serie windfoils
De laatste tijd vliegen de berichten over nieuws windfoils en merken die zich storten op deze nieuwe ontwikkeling ons om de oren. Zo ook die van Manta. Manta heeft een range van 6 verschillende foils voor SUP, Kite en windsurfen. Waarvan 4 met een aluminium mast en 2 van Carbon. Wat interessant is dat ze 1 variant hebben die geschikt is voor zowel windfoilen, supfoilen en kitefoilen. Dit is de variant die we binnenkort gaan testen (enkel als windfoil trouwens). De prijsstelling van de foils is scherp, rond de € 700,-. Daarvoor krijg je echt veel:
- 2 x een aluminium mast van 75 en 90 cm
- 2 sets wings gemaakt van G10, met verschillende oppervlaktes
- 2 fuselages van verschillende lengtes
Hiermee heb je dus een windfoil te pakken waarbij je kunt experimenteren en settings kunt configureren waar je zelf het meest comfortabel op staat. Een update met onze ervaringen over deze windfoil volgt uiteraard snel!
Manta Inflateable SUP – windfoil board
Maast de slimme flexibele windfoils set springt ook het opblaasbare board in het oog. ook dit is een hybride board. Geschikt voor windfoilen en supfoilen. Een zeer kort board van slechts 2,25 cm en 80 cm breed met een enorm volume van 170 liter. Lichte voetbanden er op en 2 deep tuttle boxen (1 geschikt voor windfoilen en 1 voor SUPfoilen). Qua gewicht is het board vergelijkbaar met een formulaboard / lichtweer slalomboard. Maar dan wel met veel volume.
De grote vraag is, gaat dit werken? Belangrijk is natuurlijk de stijfheid van de achterzijde van het board. Als er veel torsie in het board zit, dan zal dit een nadelig effect hebben op de stabiliteit. Daarnaast is ook de lengte stijfheid belangrijk (tussen de mast en de windfoil). Al het gewicht van het tuig en waar je zelf ook aan hangt zit ruim 1,5 meter voor de windfoil (waar je feitelijk door gedragen wordt). Ook dit gaan we binnenkort zelf ervaren.
Hieronder zie je een mooi promofilmpje van Manta over dit board en natuurlijk ook de rest van het assortiment.