Er was nog 1 board dat op ons wensenlijstje stond om te testen. We hadden hooggespannen verwachtingen over de Naish Hover met de Naish Trust windfoil. Eindelijk een dag met een matig windje konden om de combi uit te proberen! De verwachtingen werden niet helemaal waargemaakt. Waren onze verwachtingen te hoog of zijn er inmiddels combi’s die net zo goed of zelfs beter zijn dan de Naish? Lees ons verslag en oordeel zelf.
Naish Hover 142 windfoilboard
Lengte 236 cm| Breedte 77,5 cm | Volume 142| Gewicht ca 9 kg | Prijs 2.099,-
Het board ziet er erg vet uit. Metallic silver met knal oranje. We hebben heel wat mensen zien kwijlen bij het board. De Naish Hover 142 is een speciaal ontwikkeld windfoilboard, met een hele brede achterkant. Voetbanden staan ver naar binnen. Daardoor sta je erg rechtop en in het midden van het board. De neus is breed en heel dun. De bodem heeft een vlakke shape, gericht op snelle lift. Daar waar de meeste fabrikanten kiezen voor een deep tuttle box voor montage van de windfoil, kiest Naish voor een dubbele vinbox. Daarmee kan de foil ook iets naar voren of naar achteren geschoven worden. Dit betekent dat je altijd een complete set van board en windfoil moet kopen. Wij hebben de combi enkel gevlogen met de door Naish geadviseerde stand van de foil: in het midden van de box. P.s. voor 2019 staat er ook een versie met een deep tuttle box op het programma
Naish Trust WS1
Front wing 1220 cm2 | Mast 70 cm | Fuselage 64,2 cm | Prijs € 1.349,-
De Naish Trust WS1 heeft een zeer grote frontwing in de vorm van een V. De back wing is relatief klein. Die combi heeft impact op de vliegeigenschappen. Daar later meer over. De mast is naar verhouding met de andere bekende windfoils relatief kort. De constructie voelt degelijk. De wings zijn gemaakt van een mix van carbon en glass fiber.
Snel omhoog, maar met dolfijngedrag
Snel het water op met de set. Wat we hoopten, gebeurde ook. De Naish Hover met de Trust foil gaat met weinig wind al heel snel omhoog. Eenmaal omhoog vonden wij het relatief lastig om de combi op stabiele hoogte te houden. Meer dan bv de Starboard Alu Freeride of the Fanatic windfoil vertoont de combi het zogenaamde dolfijngedrag. Door de relatief korte mast moet je snel anticiperen om niet het water te raken met je board of een nose drop te riskeren als de wings eruit komen. Eenmaal gewend aan het gedrag voelt de windfoil wel heel stabiel aan.
Nose drop = katapult
Zeker in het begin toen we nog onze draai moesten vinden met deze set hadden we regelmatig een nose drop. En keer op keer dook de neus in het water waardoor wij ook in het water eindigde. Een onverwachte en onaangename verrassing. We hadden van dit board toch echt verwacht dat het nose drops mooi zou opvangen. En geloof ons als je na een nose drop er iedere keer afvliegt, maakt dat je onzeker. Ook als ervaren windfoiler. Zelfs gewone slalomboards met ready to foil box als de Fanatic Blast en Fanatic Gekko doen die veel beter.
Easy Going cruiser
De set is het best in z’n element met een relatief klein zeil tot maximaal 6,5m2. Je staat nog rechter op het board en we merkten dat we de achterste voetband bijna niet gebruikten. We stonden met onze achterste voet in het midden van het board, voor de achterste voetbanden. Dat vloog het meest relaxed. Ga je hangen of heb je ambities om snel te gaan, dan wordt de set nerveus. Nee, dit is echt een set om relaxed in je zwembroekje met weinig wind te cruisen, waarbij je een trapeze ook eigenlijk niet nodig hebt. Gaat het harder waaien, dan voelt de set zich minder in z’n element
Speels en wave karakter
De set voelt heel speels en wendbaar aan. Het nodigt uit om ermee te spelen en trucjes te doen. De foil is ook niet snel. Eigenlijk doet de combi het meest nog denken aan een waveboard. Ook gericht op snel en wendbaarheid, zonder super snel te zijn. En ook een waveboard is niet het meest eenvoudig (voor iedereen) om mee te varen. Niet vreemd als je bedenkt dat dit ook de roots zijn van Robby Naish.
Goed op een andere manier dan we verwachten
Vooraf hadden we de hoop of verwachting dat deze set de meest makkelijke combi zou zijn die te krijgen zou zijn. Bij wijze van: je stapt op en foilt zo weg. Ondanks dat de set heel snel omhoog komt, is dit zeker niet de makkelijkste set om mee te windfoilen. Maar op een heel ander gebied is deze combi wel echt onderscheidend, veel meer een speels en wendbaar karakter. En daar is nog weinig in te koop. Dus ben je een freestyler of wavesurfer, dan is dit duidelijk DE windfoilset.