De Severne Foilglide FGO is direct afgeleid van de FoilGlide 2 (model 2021/2022). De Severne FGO is speciaal ontwikkeld voor de nieuwe jeugd IQfoil eenheidsklasse. T.o.v. de gewone Severne FoilGlide 2 is dit zeil op verschillende plekken verstevigd. De reden is natuurlijk dat de atleten deze zeilen zeer intensief gaan gebruiken en door de slijtgevoelige plekken te verstevigen moeten de Severne FGO’s langer mee kunnen gaan. De extra verstevigingen worden de Severne FGO zeilen ca 150 tot 200 gram zwaarder dan de gewone Foilglide 2. We gaan het water op om te ervaren wat de verschillen zijn t.o.v. de Foilglide 1 die we eerder getest hebben.
1 lat en 1 camber extra voor stabieler profiel
IQfoil FGO 5,0m2 | Mastlengte: 432 cm (430 RDM mast) | Gieklengte: 172 cm | Gewicht: 3,45 kg | 5 laten – 3 cambers.
IQfoil FGO 6,0m2 | Mastlengte: 464 cm (460 RDM mast) | Gieklengte: 188 cm | Gewicht: 4,00 kg | 5 laten – 3 cambers.
IQfoil FGO 7,0m2 | Mastlengte: 488 cm (460 RDM mast) | Gieklengte: 204 cm | Gewicht: 4,25 kg | 5 laten – 3 cambers.
Het grootste verschil tussen de Foil Glide van 2020 en de FGO is dat alle 3 de maten nu 1 extra lat en 1 extra camber hebben gekregen. Ja het zeil is ca 300 tot 400 gram zwaarder geworden, maar van het extra gewicht merken we niets. Wat wel merkbaar is dat het profiel veel stabieler is en dat het zeil minder loose leach in de top heeft (met name bij de 6,0 m2 en 7,0 m2). Op de kant staan de zeilen er ‘strakker’ op. Wat gelukkig gebleven is, is hoe het zeil roteert. Nog steeds heel erg makkelijk. Door het stabielere profiel verwachten we dat het zeil wat meer race-eigenschappen krijgt en ook sneller is geworden met meer wind.
Severne FGO flinke upgrade tijdens windfoilen
De kracht van de Foilglide 1 zat met name in het onderste windbereik. Met name de 7,0 m2 was snel overpowered als de wind 12 knopen of meer werd. Hoe anders is het nu! Nog steeds leveren de zeilen heel veel low-end power. Daar lijken de zeilen niets ingeleverd te hebben. Maar tijdens het windfoilen voelen de zeilen veel stabieler en als de wind toeneemt blijft de druk op z’n plek en wordt de power omgezet in snelheid. De 5,0 m2 en 6,0 m2 waren al erg goed en fijn om mee te windfoilen en dit wordt nu nog beter. Het achterlijk klappert nu ook niet meer. Een betere balans in het zeil. Het is nog steeds geen volledig foilracezeil, daarvoor moet je de Severne Hyperglide aanschaffen. Het zeil behoudt zijn freeride / freerace eigenschappen gelukkig!
De upgrade in de Severne FGO in de 7,0 m2 is nog veel groter. Met name de stabiliteit is sterk verbeterd, waardoor dit zeil zonder problemen tot 18 knopen te gebruiken is. Meer kan ook, maar dan adviseren we om een trimsysteem op je giek te zetten en een dikkere spacer op de cambers te plaatsen (hierdoor wordt de druk nog meer gefixeerd in het zeil).
Extra verstevigingen nuttig voor langere levensduur
Omdat de FGO voor de nieuwe IQfoil jeugdeenheidsklasse gemaakt wordt is het zeil extra verstevigd (en zal de komende jaren zonder wijzigingen in het assortiment blijven). De zeilen voor de atleten worden natuurlijk veel intensiever gebruikt dan een recreatieve windfoiler. De talenten in het RTC (Regionaal Training centrum) in Almere trainen gemiddeld 3 x per week, zomer en winter. En dit naast de wedstrijden die ze varen.
Toch denken we dat de Severne FGO ook voor de recreatieve windfoiler wellicht een beter alternatief is dan de kwetsbaardere Foil Glide 2. Wij vonden de FoilGlide 1 toch wel erg kwetsbaar en slijtage gevoelig. Met name de plekken onder de giek (daar schuift het zeil vaak over de anti-slip van een board) sleten bij de FoilGlide 1 wel erg snel.
Dit zijn de verstevigingen die Severne heeft aangebracht.
- beschermingstrips op de onderste zeillat
- extra bescherming (kevlar strips) op de naden onderin het zeil
- extra verstevigingen op de masthoes bij de cambers
- en het onderste panel is van X-ply i.p.v. gewoon monofilm.
Severne Foil Glide 2 ook in 8,0 m2!
Goed nieuws voor de fans van windfoilen met heel weinig wind. Van de Severne FoilGlide 2 komt een 8,0 m2. Belangrijk om te weten is dat de 8,0m2 4 cambers en 6 latten krijgt. Je vaart dit zeil nog wel op een 460 cm RDM mast. Dus het probleem wat we vorig jaar een beetje hadden met de 7,0m2 zal zeker niet gaan gebeuren met de FoilGlide 2 8,0 m2. In april verwachten wij ons demozeil en gaan we dit zeil zeker testen in directe vergelijking met de Severne HyperGlide Olympic 8,0 m2.