Openingstijden: Customer Service: Mo-Sa 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5

Starboard Air Foil inflatable review

Schrijver

Marco Boone

Onderwerp Testen en reviews
Gepubliceerd op

06/02/2023

Bijna ieder wingboard merk heeft al sinds jaar en dag één of meerdere opblaasbare boards in het assortiment. Nu pas komt Starboard met de Air Foil op de proppen. Het board moet dan wel echt iets speciaals ‘meebrengen’ om voet aan de grond te krijgen. We hebben de middelste versie met 146 liter uitgebreid getest. Lees onze review over de Starboard Air Foil inflatable of deze laatkomer inderdaad iets extra’s biedt.

Om maar met de deur in huis te vallen, tot op heden zijn we niet zo’n fan van inflatable boards. We snappen het gemak van de opblaasbare boards, maar de performance is vaak een stuk minder. De meeste boards voelen erg instabiel en nerveus aan. Daarnaast hebben veel opblaasbare wingboards de neiging om te plakken aan het water. Hierdoor kom je moeilijk op snelheid en met een touch down remt het board volledig af. Dat maakt het wingfoilen een stuk uitdagender is onze ervaring. Wellicht is de late introductie van Starboard heel bewust geweest om te zorgen dat ze met een oplossing konden komen voor de 2 hierboven genoemde problemen. In elk geval heeft Starboard met dit board een innovatieprijs gewonnen.

Oplossing 1: Starboard Air Foil met deels hard dek

De Starboard Air Foil inflatable heeft bovenop het dek een harde plaat die ongeveer 50 tot 60% van het oppervlak bedekt. Uiteraard is de plaat voorzien van zachte pads voor grip en comfort. Aan de onderzijde van deze plaat wordt de wingfoil gemonteerd.

De foil gaat dus door het board heen. Je staat dus op een harde plaat waaran de wingfoil is gemonteerd. Dit geeft het meeste contact met de foil en zorgt voor optimale stabiliteit. In het harde dek zitten diverse pluggen voor de bijgeleverde voetbanden. Net als bij de reguliere wingfoilboards is de wingfoil ook naar voren en naar achteren te schuiven voor optimale trim van de wingfoilset.

Het gat in de bodem waar de foil doorheen gaat wordt met een grote bijgeleverde plug afgedicht om de weerstand met het water tijdens aanplaneren zo klein mogelijk te houden.

Starboard Airfoil inflatable action-2

Starboard Air foil drawing foil connection
Starboard Airfoil foil connection
Starboard Airfoil inflatable foil attachment
Starboard Airfoil foil connection top

Oplossing 2: Starboard Air Foil met ‘Edge Release’

Een scherpe kunststof rand rondom het achterste gedeelte van het board zorgt ervoor dat het boardje makkelijker aanplaneert. Starboard gebruikt deze techniek ook al in haar inflatable windsurfboards en heeft deze techniek nu dus ook toegepast in de bodemshape van de Starboard Air Foil. De bodemshape lijkt daardoor veel meer op de bodem shape van een hard board.

Naast het beter aanplaneren van het board zou dit ook moeten zorgen dat het plakken van het inflatable board minder is.

Starboard Airfoil sharp edge
Starboard Airfoil inflatable side

Starboard Air Foil voelt veel meer als een hard board

We gaan het water om zelf te ervaren wat het effect is van deze 2 innovaties. We monteren een Starboard S-type 1500 wingfoil met een mast van 82 cm. Qua aandrijving gebruiken we een Airush Freewing 4,0m2. Nadat we opgestapt zijn en staand in de luwte wegdobberen merken we direct dat we op iets ‘hards’ staan. Daar waar de meeste inflatable boards toch wat wiebelig zijn, doordat de foil minder stijf bevestigd zit aan het board en je met je voeten toch altijd een klein beetje in het dek zakt, staan we bijna net zo stabiel als op een hard board. We voelen wel wat flex in de lengterichting van het board als we over de golven heen gaan, maar het wegdobberen voelt erg goed.

Nadat we uit de luwte zijn gedobberd en bij de eerste windvlaag gaan pompen, merken we dat het boardje erg makkelijk versnelt. Het board glijdt niet alleen lekker door het water, maar ook onze pompbewegingen worden 1:1 doorgegeven aan de wingfoil door de harde plaat waar we op staan. Hierdoor komen we erg makkelijk op de foil. Ondanks dat het oppervlak van de front wing die we gebruiken niet bijzonder groot is.

Ook in de lucht voelt het opblaasboardje solide en hebben we veel gevoel met de wingfoil. Eenmaal gewend aan het boardje voelt het boardje dusdanig responsive dat we ook kunnen carven en golfrijden. Erg leuk! We hebben niet het directe gevoel van een compact hard board, maar we zijn aangenaam verrast hoe goed dit gaat en responsive de Starboard Air Foil aanvoelt.

Zodra we een touch down hebben, voelen we toch dat het boardje meer plakt dan een hard board, waardoor het board flink afremt. Het is minder dan op de meeste inflatables, maar wel duidelijk meer dan op een hard board (met goede shape).

Bij voorkeur een langere mast onder de Starboard Air Foil

Een nadeel van het feit dat de wingfoil bevestigt zit aan het dek van het board is, dat de ruimte tussen de bodem en wings met zo’n 12 cm afneemt. Op vlak water geen probleem, maar als je met iets meer golven gaat wingfoilen, dan merk je dat je al snel een stukje lengte mist. Wij gebruikten een mast van 82 cm en vonden deze eigenlijk te kort. Zeker als je op hogere golven wilt gaan wingfoilen, carven of golfrijden. Ons advies is om een langere wingfoil mast bij dit board aan te schaffen of een wingfoil aan te schaffen waar standaard een langere mast bij geleverd wordt.

Starboard Air Foil compact om mee te nemen

Dé reden waarom mensen een inflatable board overwegen is het gemak waarmee je het boardje kunt vervoeren. De grotere maten van de Starboard Air Foil zit verpakt in een rechthoekige opbergtas met een afmeting van 110 cm x 80 x18 cm. In deze opbergtas past een complete wingfoiluitrusting inclusief de foil, pomp en de wing. Erg netjes dus.

Het opblazen van de wing gaat eenvoudig met de bijgeleverde high pressure pomp.Het monteren en demonteren van de wingfoil aan het board vraagt even gewenning. Het gat waar de wingfoil is groot genoeg om de wingfoil te monteren. Enkel de bouten steek je vanaf het dek door de wingfoil en de bijgeleverde T-nuts bevestig je aan de kant van de wingfoil.

Het grote gat in de bodem kunnen we als laatste eenvoudig opvullen met de bijgeleverde piepschuim plug. Deze plug zit stevig vast en kan ook niet schuiven.

Starboard Airfoil inflatable whats in the bag

Starboard Air Foil, best of both worlds

We zijn aangenaam verrast door het board van Starboard. De innovaties die in het board verwerkt zijn, zorgen ervoor dat de Starboard Air Foil een goed wingfoilboard is geworden, waarbij de gemaksaspecten van een opblaasbaar board in tact zijn gelaten. Zeker als je dit board combineert met een foil met een lange mast, dan ga je erg veel plezier aan beleven aan dit boad. Is het board dan even goed als een hard board? Nee dat niet, maar de Starboard Air Foil komt van alle inflatable boards het dichtst in de buurt.

De adviesprijs voor de kleinste versie is met € 1.299,- best fors. Echter het board wordt wel boven gemiddeld compleet geleverd. ‘In the box’ zit het volgende;

Starboard Air Foil zelf uitproberen?

Wil jij de Starboard Air Foil eerst zelf uitproberen? Wij hebben de Starboard Air Foil 6’5″ beschikbaar in ons testcentre. Stuur ons gerust een mail met je testverzoek of andere vraag en we helpen je graag verder.