De Starboard Freeride foil is in 2018 geïntroduceerd is tot en met 2020 ongewijzigd gebleven. Door de korte van 75 cm had deze foil inmiddels flink wat moeite gekregen om de concurrentie bij te blijven als het gaat om vroeg kunnen foilen. Daarom is de Starboard Freeride foil nu geüpgrade met de 95 cm plus fuselage en de 75 cm lange mast is vervangen door de bekende 85 cm mast. Wij hadden onze freeride in 2019 al licht geupgrade met de gewone 95 cm fuselage en daar waren we super enthousiast over. We zijn benieuwd wat de 95cm plus fuselage hieraan toevoegt.

Starboard Freeride alu plus foil specs

Mast aluminium 85 cm | Fuselage aluminium 95 cm plus | Front wing 1.100 cm2| Back wing 500 cm2 | Prijs € 1.199,-
De Starboard Freeride plus foil is rechtstreeks uit voorraad leverbaar

Meer lift en betere stabiliteit

We zijn al jaren groot fan van de Starboard Freeride windfoil. Een zeer relaxte cruizer die heel vergevingsgezind is en ook bij veel wind nog prima te gebruiken is. Echter door de relatief korte fuselage had de foil net wat meer wind nodig en kost het met weinig wind net ff wat meer moeite om h’m strak in de lucht te houden.

Met de langere fuselage komt deze foil veel eerder omhoog. Met een knoop of 8 tot 9 kun je al prima foilen met de foil en met een winddip blijf je ook veel makkelijker doorvliegen. Door de langere fuselage is de foil nog stabieler geworden. Dus stabiel windfoilen wordt nog makkelijker. En ondanks de langere fuselage blijft de foil ook met veel wind (tot ca 5 beaufort) ook te gebruiken. De gemoedelijke en vergevingsgezinde eigenschappen blijven gelukkig behouden.

Wij gebruiken de Starboard Freeride plus graag voor onze windfoillessen en we zien dat mensen heel snel en makkelijk leren windfoilen met de windfoil. Tegelijkertijd is deze windfoil ook nog steeds erg leuk voor de ervaren freeride geörienteerde windfoiler. Door de grote bladen wordt gijpen veel makkelijker en een foutje wordt niet gelijk afgestraft

De eigenschappen komen wat dichter tegen de Starboard GT-R aan te liggen, maar er zijn nog steeds duidelijke verschillen;

  • De Freeride loopt fijner/relaxter halve wind dat de GT-R met veel wind
  • De GT-R loopt een stuk hoger dan de Freeride
  • De Freeride is duidelijk minder snel dan de GT-R
  • De Freeride is veel vergevingsgezinder en voelt stabieler dan de GT-R
  • Foilende gijp is met de Freeride makkelijker dan met de GT-R

Welke spacer gebruiken?

Vanaf 2021 levert Starboard enkel nog maar foils met een fuselage waarvan je de back wing kunt trimmen. Door simpelweg een spacer onder de back wing te vervangen verander je eenvoudig de hoek van de back wing. Hierdoor kun je dus de mate van lift regelen. Standaard levert Starboard er 6 spacers bij.

Wij gebruiken deze foil met de 0 graden of -0,5 graden spacer. Dit vinden wij gemiddeld genomen de beste setting. Een goede balans tussen en voldoende lift om omhoog te komen en met meer wind/hoge snelheid voldoende controle.

 

Conclusie

Onze conclusie is kort maar krachtig. De Starboard Freeride foil is weer helemaal bij te tijd. We zijn ervan overtuigd dat dit één van de beste zo niet de beste freeride foil is die te koop is.

Zelf uitproberen?

Wil je de Starboard Freeride plus zelf uitproberen? Dan kan, vraag een test aan en we plannen een test met je in!