Openingstijden: Webshop: Mo-Fr 9:00 - 18:00
Rating 4,9/5 sterren

Leren windfoilen

Ervaar de sensatie van het geruisloos vliegen

Leren windfoilen, doorzetten … en beetje lef

Ons wordt vaak gevraagd of het windfoilen en dan met name het leren windfoilen moeilijk is. Een eenduidig antwoord is er niet te geven. Maar vergelijk het met het volgende. Je kunt fietsen op een normale fiets met 2 wielen. Windfoilen kun je vergelijken met fietsen op een éénwieler. Het is nog steeds fietsen, maar balans en evenwicht maken het lastiger.

Dat is bij windfoilen hetzelfde. Als je balans en evenwichtsgevoel goed ontwikkeld zijn, dan zal je het makkelijker onder de knie krijgen. Verwacht in elk geval niet dat je in 1 x wegvliegt. Zelfs onze toppers, Jordy Vonk en Dennis Littel hebben het echt moeten leren. Al hebben we wel gemerkt dat hoe jonger je bent (en dan met name kinderen) hoe makkelijker je het leert. Maar goed dat is met heel veel dingen :(.

Wavesurfers in het voordeel

Op een windfoil sta je veel rechter op je board dan bij bv een slalomboard. Veel slalommers staan op de zijkant en geven zijwaardse druk op de vin om lift te genereren. Daarnaast hangt een slalomsurfer ook wat meer naar achteren. Een wavesurfer is al veel meer gewend om meer bovenop het board te staan, waarbij de positie ook iets verder naar voren is dan die van een slalomsurfer. De kans dat een (goede) wavesurfer in 1 x weg foiled is groter dan bij een (goede) slalomsurfer.

Best eng in het begin

Het wegvaren is niet spannend. Je moet eerst in planee komen (voelt iets zwaarder dan met een normale vin). Eenmaal in de voetbanden is het een kwestie van je voorste voet iets omhoog tillen om je board de lucht in te sturen. En ja, dan begint het. De eerste keren weet je niet wat je overkomt. Het voelt wiebelig en de kans is aanwezig dat je omhoog blijft gaan. Meestal eindigt de eerste keer al snel in het water.

De meesten krijgen het na een paar vliegpogingen al enigszins onder de knie. Het is een kwestie van de juiste balans en houding vinden op het board. Het stijgen en dalen van je board stuur je voor een belangrijk deel door naar voren of naar achten te leunen.

Als je eenmaal de balans hebt gevonden, dan merk al snel dat je, voor je gevoel in elk geval, veel snelheid gaat maken. Snelheid waar je nog geen echte controle over hebt, laat staan over je board. En dit op een hoogte van ca 1 meter is best eng. Dit is een kwestie van veel doen en concentreren op wat het effect is van iedere beweging die je maakt als je op het board staat. Alles is veel gevoeliger dan bij het normale windsurfen. Je eigen houding (dus ook de plek waar je druk uitoefent), de stand van je zeil, de druk in je zeil (en waar de druk zit).

Gijpen kan op verschillende manieren

Overstag gaan is makkelijk. Gijpen is een ander verhaal. Dit kan op 3 manieren. De makkelijkste manier is planerend gijpen (dus je vliegt niet meer). De 2e manier is foilend de gijp inzetten, waarbij aan het einde van de gijp je board net nog even het water raakt om na de gijp weer snel verder te foilen. De 3e meest uitdagende is de hele gijp foilend te doen. Manier 2 en 3 is in het begin eng. Ook hier geldt: oefening baart kunst.

Praktische tips leren windfoilen

Door schade en schande zijn wij inmiddels iets wijzer geworden als het gaat om windfoilen en dan met name hoe je dit het beste of makkelijkste kunt leren. Hieronder staan een aantal tips die we voor je hebben;

  • Weet zeker dat het water diep genoeg is. Vastlopen tijdens windfoilen is desastreus voor board, foil en jezelf
  • Start bij een windje tussen de 12 en 16 knopen (4 bft), bij voorkeur als de wind constant is
  • Begin met een klein en licht zeil. Met 12 tot 16 knopen kun je al foilen met een 6,5m2, zie ook materiaal guide
  • Probeer niet te waterstarten! De windfoil steekt aan de zijkanten van je plank uit en daar stoot je je voeten/benen pijnlijk tegen aan
  • Houdt met afstappen ook afstand van je board en zorg dat je op tijd afstapt (waar het nog diep genoeg is)
  • Kies voor een breed board, minimaal 80 centimeter. Dit is wel afhankelijk van de soort foil, zie materiaal guide
  • Mastvoet ca 2-3 centimeter meer naar voren t.o.v. de stand bij normaal windsurfen
  • Giek 1 tot 2 centimeter lager dan bij normaal windsurfen
  • Achterste voetbanden iets meer naar binnen plaatsen (indien mogelijk)
  • Veel mensen geeft het een veiliger gevoel als ze foilen met een helm en impactvest

Leer snel en goed windfoilen