Wat is windfoilen?
Windfoilen of hydrofoilen is een nieuwe vorm van windsurfen, waarbij de windsurfplank ongeveer 50 cm boven het water zweeft i.p.v. over het water.
De windsurfplank gaat zweven door een vleugelconstructie, de windfoil genaamd, die onder de windsurfplank is bevestigd. De werking van de vleugelconstructie is vergelijkbaar met de vleugels van een vliegtuig.
Al vanaf ca 20 km/u zorgt de opwaartse kracht van de vleugels dat de surfplank omhoog wordt getild.
Windfoilen nieuw en toch ook niet
Misschien ben je zelf nog wel geen windfoiler (of hydrofoiler) tegen gekomen op het water, maar het bestaat al langer dan je denkt. Begin jaren ’80 werd er al geëxperimenteerd met hydrofoilen. De toen nog meters lange planken die een constructie hadden die nog meest deden denken aan een draagvleugelboot. Door de jaren heen is windfoilen een beetje een ‘underground’ ding geweest.
Echter sinds 2017 zijn de grote windsurfmerken serieus aan de slag gegaan met de ontwikkeling van de windfoils die nu te koop zijn. Deze versnelling in ontwikkeling heeft alles te maken met de algehele trend naar (hydro) foilen binnen de watersport. Dit heeft er zelfs al toe geleid dat windfoilen vanaf 2024 al Olympisch wordt!
Windfoilen de Olympische standaard vanaf ’24
Het grootste voordeel van de windfoil is dat je met heel weinig wind (< 8 knopen) al een heel leuke wedstrijd kunt organiseren. Door de veel lagere weerstand gaat een windfoiler veel harder bij weinig wind. Door zijn relatief hoge snelheid creëert een windfoil meer ‘vaarwind’ dan een gewone surfplank met weinig wind. Hierdoor heb je als foiler al snel veel meer druk in je zeil dan bij gewoon windsurfen. Dat maakt dat windfoilen met veel minder wind al aantrekkelijker is om te doen én om naar te kijken.
iQfoil het concept van Starboard/Severne wordt vanaf 2024 de standaard op de Olympische spelen, dit is besloten in november 2019. Vanaf 2020 worden er wereldwijd diverse eenheidsklasse met de iQfoil ‘opgetuigd’ om het windfoilen verder te ontwikkelen en om de competities verder te boosten. Meer weten over de iQfoil en wat het kost, lees het artikel net daarin alle prijzen.
Nieuwe eisen voor materiaal windfoilen
We staan aan de vooravond van een hele nieuwe revolutie binnen het windsurfen. Ondanks dat je nog steeds een plankje en een zeiltje nodig hebt, vraagt windfoilen om andere eigenschappen van het materiaal dan een setje waarmee je gewoon planeert. Denk hierbij aan;
- Veel volume en brede achterkant van de boards voor snel foilen en stabiliteit tijdens foilen
- Veel scoop in de neus om een katapult te voorkomen tijdens zogenaamde ‘nosedrops’
- Aangepaste voetbandposities, omdat je rechter op je board staat en meer naar voren hangt
- Lichtere zeilen, gesneden voor low-end speed
- Gebruik veel kleinere zeilen (ca maximaal 8m2)
- Ook de snit van de zeilen verandert, doordat je een andere houding hebt op je board
Formulaboards & lichtweer slalomboards ideaal om mee te starten
Ja er verandert veel aan het surfmateriaal, maar uit ervaring weten we dat formulaboards en lichtweer slalomboards ideaal zijn om mee te windfoilen. Dit komt omdat deze boards de belangrijkste eigenschappen die hierboven genoemd staan al hebben. Een board breder dan 80-85 cm is in principe geschikt om te starten met windfoilen, tenminste als dit board een deep tuttlebox heeft. Marktplaats staat er vol mee. Onder de € 500,- kun je soms al een oud formulaboard kopen.
Vinbox niet sterk genoeg
Je kunt je voorstellen dat er bijzonder veel krachten op de vinbox komen tijdens windfoilen. Een deep tuttlebox is al sterker dan een gewone vinbox, maar toch worden de vinboxen in de nieuwe boards extra verstevigd. De vinkasten van formulaboards zijn over het algemeen sterk genoeg om een goede start te kunnen maken met het windfoilen. Gaat de box toch kapot, kun je overwegen om je board te laten repareren en er een extra verstevigde box in te laten plaatsen.
Windfoilen moet je echt leren
Bij de meeste mensen duurt het toch wel een tijdje voordat ze het windfoilen goed onder de knie hebben. De grootste uitdaging is namelijk je balans vinden in de lucht. Een normaal board blijft stabiel door het contact met het water. Met windfoilen is dit contact er niet meer. Je hangt letterlijk aan je vin bijna 1 meter boven het water. Het sturen werkt vele malen extremer dan bij een normaal board. Een kleine beweging zorgt voor een groot effect. Lees op de pagina ‘Leren windfoilen’ meer hierover.